Niets is zo moeilijk dan onze zwakheden overwinnen. Toch weet iedereen dat áls we dat doen we ons veel beter voelen. De valkuilen van onze menselijkheid zijn dikwijls oorzaak van mondiale problemen… Hebzucht, gemakzucht, verleiding, wraak en vergelding om er maar een paar te noemen regeren de maatschappij. 

Natuurlijk leven is leven met de stroom die van binnenuit wordt aangegeven en is daardoor in zekere zin heel moeiteloos. In de praktijk echter is meesterschap in de vorm van discipline, waakzaamheid en innerlijke kracht nodig om NEE! te zeggen tegen verleidingen en in te zien dat duurzaam geluk in levenshouding en bewustzijnsperspectief verborgen ligt en niet in kortstondige bevrediging.

Vanuit natuurlijk leven is het van cruciaal belang dat je geen NEE! zegt vanuit ‘dat mag ik niet, want dat is fout’, maar vanuit een ‘dat doe ik niet, want ik heb dit niet nodig om mezelf goed te voelen’. Geluk komt van binnenuit en niet van buitenaf. Dat betekent ook dat de kracht die hiervoor nodig is niet voortkomt vanuit de persoonlijke wil of niet-wil, maar vanuit bewustzijn.

Een maatschappij gebaseerd op hebzucht, gemakzucht, lust, wraak en vergelding zal uiteindelijk ten val brengen. Willen wij een vreedzame, gelukkige, overvloedige samenleving, gefundeerd in gelijkwaardigheid en samenhorigheid dan zullen we bij onszelf moeten beginnen en onze o zo menselijke, maar destructieve valkuilen moeten overstijgen.

2 Comments

 1. Elly Orsel-Scholten says:

  Lieve Vera, helemaal mee eens. Wat een helder stuk heb je hierboven geschreven!
  Goed dat je dit onder de aandacht brengt.
  Vriendelijke groeten,
  Elly

 2. Jacqueline Hooijer says:

  Mooi initiatief. Wat ik lastig vind aan de naamgeving: ‘het nieuwe natuurlijk’ is dat de mens ‘van nature’ ook de neiging heeft tot ‘ hoofdzonden’ als hebzucht, ec. Dat is in zekere zin ‘natuurlijk’. Nu vinden wij dat deze natuurlijke neigingen overwonnen zouden moeten worden; maar is de neiging tot hebzucht en wraak, etc. daarmee onnatuurlijk? Zou het daarom niet ‘hetnieuweonnatuurlijk’ moeten heten? Lastig onderwerp. Ik denk hier nog over na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *